Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Έρχεται φορολογική ανάσα για ΙΧ και επιχειρήσεις

Τι θα ισχύσει για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αλλά και πώς προβλέπεται να μειωθούν τα χρέη των επιχειρήσεων με συμψηφισμό του ΦΠΑ...Μία φορολογική «ανάσα» θα πάρουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και οι επιχειρήσεις με δύο νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτά προβλέπεται μείωση των τεκμηρίων των ΙΧ, αλλά και ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, σύμφωνα με το «Εθνος», θα προβλέπεται ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Εως τώρα αυτό γινόταν μόνο για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα. Πλέον όμως, θα είναι δυνατόν να γίνει συμψηφισμός και με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, για όσα ΙΧ έχει γίνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους υπολειπόμενους μήνες του έτους. Δηλαδή για το διάστημα που το Ι.Χ. θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία.

Θα ακολουθήσει δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το καλοκαίρι στη Βουλή, και θα θεσπίζει φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αυτοκίνητα και τις μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με βάση τις ρυθμίσεις θα μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης των αυτοκινήτων τουλάχιστον κατά 30%, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για Ι.Χ. από 1.929 κ.ε. και άνω.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει και απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο χαμηλότερο των 20.000 ή 25.000 ευρώ.